Ako na to: Tipy a triky pre motokros - 3. časť

16.09.2009 16:24

 

 

Ako na to: Tipy a triky pre motokros - 3. časť

 

autor: enslow

zdroj: countrycross

 

Zdravím všetkých nadšenov motokrosu a hlavne jeho jazdenia. Prinášam Vám po únavnom preklade poslednú časť rád od najlepších jazdcov amerického kontinentu ako su Ricky Cramichael, Jeff Emig, Kevin Windham a podobne. UŽITE SI TO a hlavne aplikujte na trati... veľa šťastia!

53. Eliminovanie vysokých skokov

Keď dokonale ovládaš kalsický skok tak sa začni učiť skákať nižšie pomocou náklonu motorky, získaš tak vyššiu rýchlosť skoku. (MIKE LAROCCO)

54. Váha na vonkajšiu nohu

Keď prechádzaš zákrutou, tlač vedome vonkajšou nohou do stupačky. Zabezpečí ti to lepšiu trakciu a bezpečnejší prejazd zákrutou. (RYAN HUGHES)

55. Prejdi si trať

Keď máš príležitosť tak si vyhraď čas na prejdenie trate. Na šampionátoch si vždy prejdem trať po sobotňajšom tréningu. Budeš prekvapený koľko lepších stôp nájdeš. (MICHAEL BYRNE)

56. Sleduj odisťovací kolík

Na štarte sa nepozeraj na rampu. Sleduj radšej odisťovací kolík štartovacej rampy, lebo pád štartovacej rampy je to posledné čo sa udeje. (NATHAN RAMSEY)

57. Zvieraj svoju motorku

Mal by si stále držať zovretú svoju motorku hlavne kolenami a spodnou časťou nôh. Aby si vedel ako silno ju zovrieť tak daj moto na stojan, postav sa do stupačiek zovri motorku kolenami, nakloň sa dozadu a skús sa na nej udržať bez držania s rukami. Počas jazdy by si mal byť stále schopný sa na motorke udržať bez použita rúk. (JEFF EMIG)

Ak sú sily jazdcov vyrovnané, rozhodne dobrý štart
Ak sú sily jazdcov vyrovnané, rozhodne dobrý štart
58. Nacvičuj si štart

Vždy keď trénuješ tak choď na štart a nacvič si ho z rôznych miest štartovej línie pretože štart z každého miesta je iný. (MICHAELM CRAIG)

59. Šetri si silu

Spoločná chyba vačšiny jazdcov je ich snaženie sa vyrovnávať motorku hneď po výjazde zákruty. Koniec zákruty radšej prejdi miernejším ale plynulým náklonom, čo ti zabezpečí lepšiu trakciu a ušetrí silu. (TIM FERRY)

60. Jazdi na prednej časti nohy

Vyskúšaj jazdenie na prednej časti podrážky. Zabezpečí to kontrolovanejšiu prácu s členkom. (JEFF EMIG)

61. Postav sa

Vídavam veľa nováčikov ktorí príliš často sedia počas jazdy. Pokús sa byť v stupačkách tak často ako to len ide. Posaď sa len v poslednej sekunde pri vchádzaní do zákruty. Keď stojíš, môžeš používať svoje nohy ako ďalšie tlmenie. (RYAN HUGHES)

62. Jeden prst na spojke

Čo sa týka mňa, uprednostňujem mať na spojke len jeden prst, čo mi zabezpečí lepšie uchytenie riadidiel. Ja používam prostredník, ale iní jadzci zasa ukazovák. Je to individuálne, čo komu viac vyhovuje.

63. Prenášanie váhy

Pri prudkej akcelerácii sa nakláňam čo najviac dopredu pretože prenesiem viac váhy na predné koleso a moto sa podo mnou potom tak nedvíha. (JOHN DOWD)

64. Udržuj bike nohami

Pri jazde sa nesnaž priťahovať moto rukami. Radšej ju pevne zovri stehnami kolenami a spodnou časťou nôh. Nohy sú omnoho silnejšie ako ruky, ušetrí ti to cennú energiu. (RICKY CARMICHAEL)

65. Nepretáčaj motor

Niektorí ľudia si myslia, že keď strašne vytáčajú svoju motorku tak im ide najlepšie. Udržuj motor v tých otáčkach kedy má najvyšší výkon a vtedy daj ďalšiu rýchlosť. (MICHAEL BYRNE)

66. Využívaj koľaj

Mnohí jazdci nenávidia kolaje, ale ty sa ich nauč milovať. Zabezpečí ti rýchlejší a bezpečnejší prejazd vo vačšom náklone pretože sa do nej môžeš v zákrute oprieť. Vykloň svoju nohu čo najviac hore. Ťahanie nohy za sebou je tá najhoršia vec ktorú môžeš urobiť. Pri výjazde zo zákruty keď si v kolaji sa neboj vypáliť. Motorka ti neuhne. (JEFF EMIG)
Nauč sa využívať koľaje naplno
Nauč sa využívať koľaje naplno
67. Náhle brzdenie

Používaj obe brzdy naraz, čo ti zabezpečí silné brzdenie a ušetrí čas. (MIKE LAROCCO)

68. Prenášanie tela

Presuň sa dopredu pri vchádzaní zo zákruty, čo zabezpečí dobrú trakciu na prednom kolese. Pri vychádzaní zo zákruty sa zas presuň dozadu. (RYAN HUGHES)

69. Čistý výhľad

Pri špinavých okuliaroch sa stráca komfort jazdy. Dôležité je aj dobré nastavenie šponovacieho popruhu, aby ťa okuliare neťahali. (MATT WALKER)

70. Sleduj a uč sa

Keď sú na trati ťažké skoky, tak sleduj najlepších jazdcov ako ich prechádzajú. Vnímaj hlavne pod akým plynom tam vchádza a vychádza. Sleduj jeho pohyby tela. Prípadne sa poraď s niekým kto má s daným skokom skúsenosti. (SCOTT SHEAK)

71. Nechaj sa uniesť zlomom

Keď vojdeš do zlomu zákruty príliš rýchlo, tak ju prejdi šmykom, pomocou brzdeného zadného kolesa. Keď si tam moc pomalý, tak ho skús prejsť pod plynom. (MICHAEL BYRNE)

72. Buď agresívny

V závode je kritických hlavne prvých pár kôl keď chceš aby sa ti darilo. Nečakaj na to, že sa to otvorí voľný priestor. Musíš sa pretlačiť. (GRANT LANGSTON)

73. Premýšlanie na štarte

Keď sa dávam na štartovaciu líniu nikdy nerozmýšľam nad tým či sa mi podarí dobre odštartovať. Myslím len na to ako po páde rampy budem vchádzať do pvej zákruty. (MICHAEL BYRNE)

74. Strategická hra

Nestáva sa často na profesionálnej úrovni, ale pri horších jazdcoch stačí ak prenasledovateľ začne kričať na prenasledovaného, alebo keď je tesne za ním pri vstupe do zákruty a začne túrovať motor na prázdno a prenasledovaný tým stratí pozornosť a môže začať robiť chyby, čo je pre teba výhodné. (GRANT LANGSTON)

75. Buď pripravený

Tesne pred padnutím rampy stlačím prednú brzdu a pri zaradenej rýchlosti nechám preklzovať spojku aby bola reťaz napnutá.Toto udržuje moju motorku v napätí a je pripravená na rýchlejší odpich. (STEVE LAMSON)
Nesnaž sa lietať vysoko a ďaleko, pridávať sa dá len na zemi
Nesnaž sa lietať vysoko a ďaleko, pridávať sa dá len na zemi
76. Odstráň blato

Pri vlhkých a blatistých tratiach nie je nič horšie ako mať blato a vodu na botách a v botách. Vždy si preto používam vodeodolnú pásku na obviazanie vrchu mojich topánok aby sa mi do nich nič nedostalo. (MATT WALKER)

77. Používaj brzdenie motorom

Keď jazdíš na štvortakte máš výhodu, že pri spomaľovaní do zákruty pri kombinácii prednej brzdy a brzdenia motorom môžeš prípadne úplne vynechať brzdenie zadnou brzdou hlavne pri náročnejších častiach trate. (DOUG HENRY)

78. Brzdi neskôr

Trénuj si brzdenie stále neskôr a neskôr pred zákrutou. Rád používam nejakú značku napr. kameň, flašu s vodou na označenie miesta kde začnem brzdiť. Postupne si ju dávam stále bližšie k zákrute kým sa nedostanem na kritické miesto spustenia brzdenia. Pomôže ti to skrátiť časy tvojich kôl. (MIKE LAROCCO)

79. Maj zábavu

Pre mňa je najdôležitejšie aby som sa bavil. Keď začínaš byť nervózny tak si daj radšej pauzu. Motokros potrebuje tvoje nadšenie aby sa ti mohlo začať dariť. (RYAN HUGHES)

 

( tento článok je skopírovaný, nieje priamim obsahom stránky a pravý autor je uvedený pod nadpisom)

 presné url: https://www.countrycross.sk/clanky/285-ako-na-to-tipy-a-triky-pre-motokros--3--cast

(Akékoľvek kopírovanie bez uvedenia autora a odkazu je zakázané)

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode

© 2009 Matúš KLX