Ako na to: Tipy a triky pre motokros - 2. časť

16.09.2009 16:33

 

 

Ako na to: Tipy a triky pre motokros - 2. časť

 

autor: enslow

zdroj: countrycross

 

Zdravím všetkých nadšenov motokrosu a hlavne jeho jazdenia. Prinášam Vám po únavnom preklade druhú časť rád od najlepších jazdcov amerického kontinentu ako su Ricky Cramichael, Jeff Emig, Kevin Windham a podobne. UŽITE SI TO a hlavne aplikujte na trati... veľa šťastia!

Tipy 1 - 26, prvá časť článku

27. Zaostri sa na prvú zákrutu


Na štarte závodou sa sústreď na prvú zákrutu a kadiaľ ju chceš prejsť. Nenechaj sa zmiesť jazdcami okolo seba. (ERNESTO FONSECA)

28. Naklonenie tela

Jednu z najlepších vecí čo ma naučil Gary Bailey je ísť do zákruty celým telom. Keď sa svojím telom nakloníš do vnútra zákruty tvoj bike ťa bude nasledovať. Skús to! (SEBASTIEN TORTELLI)

29. Šmýkajúca sa hlava

Rád si nastriekam povrch mojej prilby nejakým druhom neprilnavého spreju,ktorý zabráni usadzovaniu blata. (MATT WALKER)

30. Uvolni držanie

Uvolni si ruky vždy keď motorka opustí zem.To ti pomôže ulaviť tvojím rukám. (STEPHANE RONCADA)

31. Priamo do koľaje

V profile s hlbokými kolajami vstupujúcimi do zákruty sa uistím, že som voviedol bike perfektne do blížiacej sa koľaje. Môžeš si byť istý, že prejde cez koľaj hladko keď tvoje predné koleso je v nej ale zadné je tochu v šmyku. Daj tvojmu prednému kolesu lahký prechod a pozeraj sa na koniec koľaje. (NICK WEY)

Sleduj čo sa deje za Tebou
Sleduj čo sa deje za Tebou
32. Vyťaž najviac z tréningu

Keď nejdeš na 100% a nevydáš zo seba všetko, ako chceš potom zvládnuť pretek v najvyššom vyťažení??? (RICKY CARMICHAEL)

33. Čas vo vzduchu

Nie je dôvod na perfektne rovný prelet vzduchom, keď motorku sklopíš doboku pod malým uhlom, skrátis výšku vo vzduchu a tým aj čas strávený preletom. Čím skôr dopadneš na zem tým skôr môžeš mať zadné koleso v zábere. (DAVID VUILLEMIN)

34. Lakte

Keď si obklopený jazdcami snaž sa držat lakte viac naširoko aby si pri náhodnom kontakte nezachytil iného jazdca riadidlami čo by mohlo spôsobiť tvoju nehodu. (BRANDEN JESSEMAN)

35. Prestávka medzi jazdami

Medzi jazdami si dávam oddych. Čo najviac pijem tekutín aby som bol hydratovaný a zjem niečo ľahké a energické. Nebehám zbytočne po slnku. (MICHAEL CRAIG)
Nauč sa kontrolovať let vzduchom
Nauč sa kontrolovať let vzduchom
36. Prvá jazda

Zistil som, že pre mňa osobne prvá jazda víkendu obyčajne ukáže ako sa mi bude dariť. (BROCK SELLARDS)

37. Zostaň uvolnený v blate

Kľúč ako prejsť blato je ostať pokojný a ísť plynulo. Robenie rýchlych zmien smeru nie je dobré pretože ťa to môže vyniesť mimo trate. Sleduj ostaných jazdcov pred tebou ako sa chovajú v blate. (DAVID VUILLEMIN)

38. Pálenie gumy

Viem, že pneumatiky sú drahé, ale osvedčilo sa mi, že keď takých 30sekúnd pred štartom zagumujem na 5-10 sekúnd, mam lepší štart. (NATHAN RAMSEY)

39. Nepretáčaj

Najväčšia chyba ktorú vidím u amatérov je, že jazdia na nízkych rýchlostiach s pretočeným motoroma myslia si, že im to pomôže k agresívnejšej jazde. Zaraď vyššiu rýchlosť, motor pôjde hladšie. (BROCK SELLARDS)

40. Sleduj iných jazdcov

Práve keď nejazdíš, sleduj aspoň v televízii iných jazdcov, čo ti pomôže sledovať ich techniku. Sleduj ako vysoko skáču, kedy brzdia, kedy ubrajú, kedy sedia a sú v stupačkách. Môže ťa to vela naučiť. (BRANDEN JESSEMAN)

41. Suché ruky

Keď sa chodíš kúpať večer pred pretekom, ber to zľahka a daj pozor aby si si nepremáčal zbytočne ruky, pretože pri dlhej záťaži ti potom skôr odídu. (RICKY JOHNSON)

42. Buď agresívny v piesku

Keď jazdíš v piesku, musíš byť viac agresívny v zákrutách. Motorka sa úplne inak správa, pretože piesok ťa viac brzdí a prudké pridanie plynu môže dokonca spôsobiť tvoje spomalenie. Každé preradenie musí byť dokonale načasované a musíš sa viac hrať so spojkou. (GRANT LANGSTON)
Učte sa cez tréningy a zúžitkujte to na závodoch
Učte sa cez tréningy a zúžitkujte to na závodoch
43. Uč sa cez tréning

Nikdy sa nepokúšaj robiť nové veci počas preteku, čo sa týka jazdeckej techniky, alebo jazdeckej výstroje. Všetko nové si skúšaj počas tréningov. Tam sa to naučíš prirodzenejšie a na preteku v tom budeš mať prehľad. (TIMMY FERRY)

44. Obe nohy dole

Keď opúšťam štartovú líniu, tak mám obe nohy dole, pretože pri nárazoch pri hustom štarte mám lepšiu možnosť udržat rovnováhu. Taktiež niekedy šúcham päty o dráhu pri štarte. Vyskúšaj to pri treningu. (JOSH HANSEN)

45. Hlavou uvažuj nad dráhou

Po tréningu, keď relaxuješ tak si predstavuj tvoju jazdu v hlave. Rozmýšlaj nad najlepšími líniami, ako zvládať skoky a pristátia. Spraví to z teba ostrejšieho jazdca. (BROCK SELLARDS)

46. Stravovanie

Nie som žiaden típek čo dodržiava diéty ale od štvrtka sa vyhýbam tmavému mäsu. Jedávam veľa kureniec a cestovín. Najviac zo všetkého pijem veľa vody v deň pred pretekmi, aby bolo moje telo dostatočne hydratované. Nestačí piť veľa len tesne pred pretekmi. (DAVID VUILLEMIN)

47. Hľadaj stopu

Videl som veľa jazdcov ktorí stále držali v jednej stope už od začiatku pretekov. Stále sa sústreď na vhodnejšie miesta prechádzania trate, pretože trať sa mení aj počas závodu. (SCOTT SHEAK)

48. Pozeraj na koniec koľaje

Hlboké zatočené koľaje môžu byť zradné, ale jeden tip, ktorý ti pomôže je sledovať koniec koľaje. Pokiaľ sleduješ len trať tesne pred predným kolesom, nemôžeš byť pripravený na dokonalý výjazd z koľaje. (SEAN HAMBLIN)
Jazdenie musí byť zábava!
Jazdenie musí byť zábava!
49. Ostaň pozitívne naladený

Udržanie pozitívneho naladenia je dôležité najmä v deň pretekov hlavne aj vtedy keď nie je dobré počasie alebo trať je zlá. Namiesto myšlienok ako strašne nenávidím túto trať sa sústreď na to ako by sa dala čo najefektívnejšie prejsť. (RICKY CARMICHAEL)

50. Vnútorná noha

Keď vysúvaš svoju nohu v zákrute, drž ju tak aby si ňou bol schopný korigovať mierne balansy. Nešúchaj však nohu stále po dráhe, lebo to môže spôsobiť zranenie. (KEVIN WINDHAM)

51. Záber prednej brzdy

Zvyknem si nadstaviť páčku prednej brzdy viac k centru riadidiel. Dáva mi to potom vačšiu páku na brzde. Mám ju tiež nadstavenú vyššie ako spojkovú lebo otáčanie plynovej rukoväte spôsobuje, že mám ruku viac horizontálne. (GRANT LANGSTON)

52. Tréningové reštarty

Veľa jazdcov začne panikáriť keď im zhasne motor počas preteku. Radšej si nacvič opätovné rýchle naštartovanie počas tréningu. (BROCK SELLARDS)

 

( tento článok je skopírovaný, nieje priamim obsahom stránky a pravý autor je uvedený pod nadpisom)

 presné url: https://www.countrycross.sk/clanky/261-ako-na-to-tipy-a-triky-pre-motokros--2--cast

 

(Akékoľvek kopírovanie bez uvedenia autora a odkazu je zakázané)

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode

© 2009 Matúš KLX