Ako na to: Tipy a triky pre motokros - 1. časť

16.09.2009 16:37

 

 

Ako na to: Tipy a triky pre motokros - 1. časť

 

autor: enslow

zdroj: countrycross

 

 

Zdravím všetkých nadšenov motokrosu a hlavne jeho jazdenia. Prinášam Vám po únavnom preklade niekoľko rád od najlepších jazdcov amerického kontinentu ako su Ricky Cramichael, Jeff Emig, Kevin Windham a podobne. UŽITE SI TO a hlavne aplikujte na trati... veľa šťastia!

1. Pozeraj sa dopredu

Nesústreď sa len na trať pred tvojím blatníkom. Snaž sa vždy pozerať dopredu, keď jazdíš, ako je to len možné, to ti pomôže očakávať prichádzajúce prekážky. (RYAN HUGHES)

2. Štýl na prvom mieste

Keď si začiatočník,koncentruj sa na rozvíjanie dobrého a správneho jazdeckého štýlu. Akonáhle máš dobrý štýl, čo je základ, tak rýchlosť potom príde lahšie. (JOSH HANSEN)

3. Plynulosť na piesku

Keď jazdíš pieskovú trať, klúčom k rýchlej jazde je plynulosť prechodu zákrut a zložitých úsekov. (JOHN DOWD)

4. Naklonené zákruty

Potrebuješ prejsť cez ne tak volne ako sa len dá, pretože tu strácaš trakciu na jednom alebo na oboch kolesách keď robíš zatáčku. Trpezlivosť a ubratie sú viac dôležité ako nekultivoná rýchlosť. (BRANDEN JESSEMAN)

Blato ťa nesmie prkvapiť
Blato ťa nesmie prkvapiť
5. Pripravenosť na rampe

Keď sa dostaneš na štartovaciu rampu, nechaj si čas na prípravu. Keď si na rade pozametaj všetku špinu a prach z nej. Uisti sa, že tam nie je suché blato na spodu, ktoré by mohlo spôsobiť pád pri štarte. Keď je tam špina tak ťa to pri štarte môže rozvrtieť. (ERNESTO FONSECA)

6. Nenasleduj

Nesleduj toho čo ide pred tebou, ale choď si po svojej vlastnej stope. Keď ideš presne po tej istej stope ako ten pred tebou, tak nikdy sa pred neho nedostaneš. (KEVIN WINDHAM)

7. Konči rýchlejšie

Konči tvoj tréningový deň tvrdou a rýchlou jazdou v plnej jazdeckej rýchlosti. Týmto spôsobok opustíš trať na šalát. (RICKY JOHNSON)

8. Prejazdová kontrola

Deň pred závodom sa uistím, že všetky moje zariadenia sú v pohode. Keď si balíš veci ráno v deň závodu je pravdepodobnosť, že na niečo zabudneš. Keď si skontroluješ nákladné auto pred nocou a zaparkuješ ho nachystané v garáži, tak sa ti nestane, že zabudneš benzín alebo stojan. (NICK WEY)

9. Uvoľni sa

Uvoľnením a väčšou relaxáciou tvojho tela, budeš schopný lepšie reagovať na trati. (SEBASTIEN  TORTELLI)

Neboj sa náklonov
Neboj sa náklonov
10. Päta v stope

Keď sú hlboké stopy tak prechádzaš cez to pomocou vysunutej nohy prstami hore. (KEVIN WINDHAM)

11. Drž plecia rovnobežne s rajdami

Keď zabáčaš, vždy drž svoje plecia zarovno s riadidlami, nikdy nebudeš mať problém s koľajou v zákrute. (BROC GLOVER)

12. Nemaj strach z koľají

Keď je rovinka s koľajou, veľa jazdcov idú okolo nej, mysliac si že sú potom rýchlejší. Chyba. Drž sa kolaje. Drž to trochu pod plynom a buď naklonený trochu dozadu. Takto bez problémov prejdeš cez koľaj. (SCOTT SHEAK)

13. Buď v styku

Keď nakladáš zo zatáčky tlač dole do sedadla, nenakláňaj sa von. To zabezpečí lepšiu trakciu bajku. Netlačenie spôsobí šmyk zadného kolesa. (SEAN HAMBLIN)

14. Mierne zákruty

Robenie miernych zákrut je najviac dokonalé, keď robíš niekoľko vecí: vypneš brzdy, sadneš si a vedieš bajk cez. Keď si sadneš, tak zavesenie sa stlačí a spravi bajk lahšie nakloniteľný. (SCOTT SHEAK)

Štart je veľmi dôležitý
Štart je veľmi dôležitý
15. Učenie sa novej trate

V deň pretekov sa sústreď najskôr na nebezpečné prekážky na trati, potom sa zaoberaj rýchlou jazdou. Keď nájdeš svoju stopu, až potom sa zaoberaj alternatívnymi miestami na predbiehanie. (RICKY JOHNSON)

16. Vonkajší lakeť hore

Keď ideš zákrutou uisti sa, že vonkajší lakeť držíš smerom hore. Toto zabezpečí prenesenie tvojej váhy na predné koleso a spraví lepšiu trakciu. (TRAVIS PRESTON)

17. Nevzdávaj sa

Keď nevyhrávaš môže sa ti stať, že sa začneš podceňovať sám sebou. Počas pretekov nie je ani víťaz ani porazený. Jazdi tvrdo. (MIKE BROWN)

18. Obmedz brzdné naklonenie

Náklon dopredu pomocou zablokovania zadnej brzdy vo vzduchu môžeš dosaihnuť aj pomocou tela. Zabrzdenie zadného kolesa ťa stojí milisekundy. (GRANT LANGSTON)

19. Naplánuj si signály

Naplánuj si signály so svojím mechanikom, aby ťa informoval o tvojej pozícii alebo ako ďaleko je ten za tebou. Niekedy ti takéto správy pomôžu, keď vieš, na akoej pozícii sa nachádzaš. (MIKE LAROCCO)

Nauč sa jazdiť za všetkých podmienok
Nauč sa jazdiť za všetkých podmienok
20. Posaď sa v zákrutách

Neboj sa sedieť v zákrutách na sedadle keď robíš otočku. Sedenie na najvyššom bode tvojho sedadla, keď sa nakláňaš s bajkom ti môže pomôcť k lepšej trakcii a to spôsobí lepšie prejdenie zákruty. (TIMY FERRY)

21. Nadstav sa pre zákruty

Keď ide skok s následnou zákrutou je dobré sa na to nachystať nakloneným skokom a potom dopadneš v smere zákruty. Keď je zákruta naozaj moc uzavretá, niekedy si vo vzduchu sadnem a vysuniem nohu na nachystanie sa do zákruty. (KEVIN WINDHAM)

22. Plánovanie dopredu

Plánuj si prechádzanie ďalších zákrut dopredu. Keď si vycibrený jazdec tak si zapamätáš časti trate, v ktorých si najlepší. (GRANT LANGSTON)

23. Buď kreatívny

Nejazdi stále v tej istej línii. Pozeraj sa po iných častiach trate, ktorými môžeš prejsť v ďalšom kole výhodnejšie. (MICHAEL BYRNE)

24. Veď svojím telom

Jazdi centrom svojej moto, ale veď to svojou dolnou časťou tela. Bike veď svojimi kolenami. (KEVIN WINDHAM)

Aj drážky sa dajú prejsť rýchlo
Aj drážky sa dajú prejsť rýchlo
25. Eliminuj pohyby

Vidím veľa amatérskych jazdcov brzdiacich príliš skoro pred zákrutou a potom zaberajúcich neskoro na plyn. (JOSH HANSEN)

26. Jazdenie šmykom

Brzdenie šmykom je dobrá technika pre prudké otočky. Stlač zadnú brzdu aby sa zablokovalo koleso a pohybom tela veď bike v šmyku. Buď nachystaný povoliť brzdu ked sa bike nachádza v správnom smere. (MATT WALKER)

 

( tento článok je skopírovaný, nieje priamim obsahom stránky a pravý autor je uvedený pod nadpisom)

 presné url: https://www.countrycross.sk/clanky/260-ako-na-to-tipy-a-triky-pre-motokros--1--cast

(Akékoľvek kopírovanie bez uvedenia autora a odkazu je zakázané)

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode

© 2009 Matúš KLX